Aquesta temporada tant Benjamí A com Benjamí B estan realitzant un gran any a preferent, equips sòlids i molt difícils de guanyar, actualment ocupen posicions capdavanteres a les seves respectives lligues i la projecció fins a final d’any és molt positiva.

Avui parlem amb Ivan Partegas, entrenador del Benjamí B, per coneixer una miqueta més a fons un dels protagonistes de la bona temporada dels nostres benjamins a preferent.

P: Quan temps portes entrenant? 

R: Aquesta serà la meva 8a temporada com a entrenador. Vaig començar amb un prebenjamí a Castellbisbal, d’on sóc. Vaig portar allà també benjamins i alevins fins a un cadet, que ha sigut la meva primera experiència a futbol 11. Fa 3 anys vaig contactar amb el Juanan, que en aquell moment era el coordinador del SantCu, i em va oferir entrar al club amb el Benjamí E.

P: Quines experiències has tingut al SantCu?

Moltes. M’ha servit molt estar en el club per aprendre molt i crèixer com a entrenador. Sempre he tingut equips que em seguien i que els podia transmetre el meu missatge. El meu primer any amb el Benjamí E vam fer una bona temporada, acabant segons a 2a divisió que per aquell grup era tot un èxit, teníem un grup molt unit i això va facilitar molt la meva labor. Amb el Benjamí D a primera va ser més difícil, ja que el salt de prebenjamí a benjamí de primer any en aquesta divisió és molt complicat. Que els nens s’adaptessin a la categoria va ser un gran repte. La segona volta que vam fer va ser molt bona, amb treball i el talent dels jugadors vam acabar gairebé sense perdre cap partit i vam finalitzar sissens. Finalment, aquesta temporada està sent la millor. No només per resultats, si no també per tot el que envolta l’equip. Tenim un grup humà molt bo des del principi. Vam fer un stage a Prades que ens va unir moltíssim i tot ha acabant sent més fàcil al poder treballar així. Estic aprenent molt d’aquest any, poder competir a preferent, anb els millors equips i entrenadors et fa crèixer. També he començat a portar el Benjamí C que venia en una mala dinàmica per intentar salvar la categoria a Primera Divisió, és un repte difícil, però és una experiència de la que estic aprenent molt.

P: Com entens el futbol? Et defineixes com un entrenador ofensiu o defensiu?

R: Duarant el meu primer any al SantCu sempre pensava que el més important és tenir un bloc sòlid, que generant les ocasions justes poguem guanyar els partits, ser efectiu. Però aquest any m’he adonat que si tens la pilota controles el partit, generes més ocasions. Després pots guanyar o perdre, el rival també hi juga, però és en el que crec. També em sembla que el més important és adaptar-se als jugadors dels que disposes. Aquest any amb el Benjamí B, tinc jugadors d’un perfil més asociatiu per exemple i puc ser més ofensiu, i en canvi amb el Benjamí C tinc un perfil de jugadors molt diferent i juguem molt més directes. Al final jo disfruto amb el futbol ofensiu, i el meu model de joc seria d’aquest perfil, però he de ser conscient de les característiques dels meus jugadors i veure si es poden adaptar a ell o jo he de canviar alguna cosa.

P: Tens algún referent com a entrenador?

R: A nivell de club he après de diferents companys. De Xavi Balanyà amb qui vaig compartir Benjamí A, Oriol Vidal, actual entrenador de Benjamí A, diferents entrenadors d’alevins… He agafat alguna cosa de cadascú, ja sigui a nivell tàctic o de metodologia. Ens hem de rebaixar l’ego per poder aprendre de tots una mica. En quant a nivell profesional, per gestió de grup i viure el futbol des de la banqueta m’identificaria amb Antonio Conte o Jürgen Klopp. A nivell de metodologia m’agraden també entrenadors com Marcelino García Toral o Ernesto Valverde que son entrenadors ofensius, però que primen també tenir un bloc defensiu al darrere per atacar bé i amb sentit.

P: On t’agradaria arribar amb el futbol?

R: No em poso un límit. Vull seguir gaudint. Quan vaig començar ningú em va dir que portaria un Benjamí preferent del Sant Cugat, que aniríem tercers classificats. Al final jo seguiré treballant, esforçant-me, aprenent d’errors, de victòries i derrotes. No em plantejo arribar a un gran club com per exemple al Barça, perque si em poso un objectiu així tot el que no fos arribar-hi seria una frustració i no ho veig així. Jo vull seguir gaudint de la meva feina i ja veurem fins on em porta.

P: Que li diries al teu “jo” de quan vas començar?

R: Que confii més en si mateix. De fet encara em passa, que no acabo de tenir confiança en mi tot i els èxits i resultats que puc tenir i és una cosa que he de millorar. Al final tinc les capacitats que poden tenir altres per poder ser on sóc.

P: Creus que el SantCu és una bona opciò pel futbol formatiu?

R: Sí, a nivell d’entrenadors apostem per formar a jugadors en els nostres entrenaments a nivell grupal. La metodologia acompanya a la formació dels nens. Els contiguts i consignes que utilitzem van aquesta línia. Tot i que a categories altes els resultats també són importants, en aquest sentit l’entorn està molt condicionat i si no t’adaptes estàs fora. Tot i això crec que la conseqüència de formar és guanyar, no al revés. El SantCu té les dues variants. Treballem durant la setmana per millorar i formar als nens i també per competir al cap de setmana. Trobo que la millora dels nens queda reflexada en els resultats globals del club.